It Schildhûs
Waarom Stichting It Schildhûs?
Ooit begon het met 1 schildpad… deze had ik (Hillie, oprichter van It Schildhûs) van iemand overgenomen die het niet meer op kon brengen om elke week de schildpad te verschonen en adequaat te voeren. Via de Dierenambulance kwamen er een paar bij, als een lopend vuurtje werd het bekend en ook particulieren kwamen hun schildpad brengen. Inmiddels zijn het er bijna 40!

In de loop van de tijd is me ook wel duidelijk geworden dat er nergens plek is voor schildpadden, de asiels zitten er niet om te springen en opvangcentra in de buurt zijn er niet. Wat nu!? De keus was snel gemaakt, de schildpadden blijven, dus moet ik zorgen voor een manier om dit te kunnen organiseren en bekostigen.

Met het oprichten van Stichting It Schildhus probeer ik in ieder geval het opvangen van deze reptielen te kunnen bekostigen, daarnaast wil ik graag een permanente situatie creeren. De schildpadden die hier komen hebben vaak al heel wat meegemaakt, ondervoeding, slechte behuizing en schildrot zijn helaas meestal de basisklachten. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld nagels afgeknipt, vergroeiingen, bijtwonden van een speelse hond, gebroken staartjes en noem maar op!
Schildpadden worden verkocht als leuk huisdiertje van het formaat rijksdaalder, echter de meeste mensen beseffen niet dat deze dieren veel (medische) zorg behoeven, het schoonhouden van het verblijf veel werk is, ze notabene salmonella in hun stofwisseling gebruiken en dit schadelijk kan zijn voor kinderen, oudere mensen en zwangere vrouwen, de kosten hoog zijn voor een goed aquarium en belangrijker een goede pomp, de stroomrekening omhoog gaat omdat zowel de pomp 24 uur per dag loopt en ze overdag een lichtspotje nodig hebben om te zonnebaden.

Daarnaast is er in het algemeen weinig kennis over deze dieren. Zelfs sommige dierenartsen herkennen schildrot niet en weten niet hoe ze deze dieren moeten behandelen.

Algemeen doel: het geven van educatie en voorlichting over schildpadden en het opzetten en beheren van een permanente opvang voor gevonden, in beslag genomen en afstands (particuliere) schildpadden.

De inzet van educatie en voorlichting heeft doel het optimaliseren van de omstandigheden van schildpadden bij particulieren. Daarnaast proberen te voorkomen dat het dier "gedumpt" wordt.
Op dit moment is er nog geen permanente plek voor de schildpadden en de opvang, we doen alles nu thuis, maar mede door het oprichten van de Stichting hopen we dit in de toekomst te realiseren.

De Stichting is afhankelijk van donaties, giften, sponsors, legaten en erfenissen.

Uitgangspunten Stichting it Schildhûs

  1. - alle schildpadden worden opgevangen, met de daarbij horende medische zorg, voeding en huisvesting

  2. - particulieren die een schildpad plaatsen worden donateur van de Stichting, voor een vrij te kiezen bedrag voor minstens 2 kalenderjaren

  3. - we staan open voor herplaatsing van schildpadden, mits de (door de Stichting te beoordelen) condities optimaal zijn. De adoptant wordt eveneens donateur en sluit een contract af met de stichting waarin hij/ zij zich verplicht tot de goede zorg van de schildpad, zolang deze leeft

  4. - Educatie en advies over het houden van schildpadden is altijd mogelijk, tevens is het mogelijk een consult aan te vragen voor een houder van schildpadden, wederom tegen de vergoeding dat de aanvrager donateur wordt van de Stichting, voor minimaal 2 jaar (vervolgconsulten, binnen de donateurstijd, zijn gratis)

  5. - De stichting biedt pensionmogelijkheden. Samen stellen we een contract op van de rechten en plichten van beide partijen.
    Per schildpad kost het 2 euro per dag.

  6. - De stichting moet een open karakter hebben, toegankelijk zijn.